08 januari 2012

"Vagga till vagga"

Dagens blogginlägg får bli om skräp, konsumtion, råvaror och återvinning. Blir imponerad när jag läser om den rörelse som kallas "Cradle to cradle" eller på svenska "vagga till vagga"
Visionen för rörelsen är att allt skall gå att återföra till produktionen eller till naturen, inga restprodukter skall bli kvar efter produktionen, all energi som används ska givetvis vara förnyelsebar. Det kallas för den cirkulära ekonomin och är kanske vägen till framgång för oss människor och Moder Jord...

Det börjar med en design som bygger på att produkterna skall gå att ta isär, varje material skall sorteras och går sedan tillbaka till produktionen. Låter det som en saga? Nej då, det är verklighet, bland annat i staden Waalwijk som ligger söder om Amsterdam. Där finns ett företag som tillverkar mattor - Desso - som arbetar efter dessa principer och enligt detta kretsloppstänkande.

Mattorna som säljs hämtas sedan när kunden tröttnat på dem, mot en kostnad, och återvinns i produktionen för att bli nya mattor. Inte bara Desso har anammat det nya, miljövänliga sättet att tänka, i Nederländerna har nästan trehundra företag anslutit sig till Cradle to cradle rörelsen. Hela tanken är att "det är inte fel att konsumera, så länge du inte producerar några sopor".
Det finns fler företag som nappat på Cradle to cradletanken: Ford, Nike, Goodbaby och den svenska kläddesignern Matilda Wendelboe - företaget tillverkar både komposterbara kläder och tar tillbaka ditt plagg när du tröttnat på det, smälter ner det och gör nytt tyg.
Vill du läsa mer  om Cradle to cradle kan du göra det här.

Inga kommentarer: