27 augusti 2011

Värderingar & attityder...

Dagens nyhet om medarbetarna på ett äldreboende i Rottne som slagit vad om när en av de boende skulle dö och sedan skändat kroppen efter döden slår ner som en bomb mitt i frukosten...Här kan du läsa hela artikeln. Jag avundas verkligen inte den chef som fick ta itu med detta. 
Denna gång hände det på ett privat boende men det skulle lika gärna kunna hända på ett kommunalt!
Den som skall hedras i sammanhanget är den arbetskamrat som vågade tala om vad som skett! Många skulle säkert kalla det skvaller, det är inte helt enkelt att våga stå upp emot kollegor på det sättet...

Jag har svårt att förstå hur detta kunnat hända, hur tänkte dessa personer, var kom en så fruktansvärt befängd tanke ifrån? Helt uppenbart är det så att vissa människor helt enkelt inte ska jobba inom vård och omsorg...Så sorgligt att alla de som gör ett gott arbete varje dag inom omsorgen får schavottera i såna här sammanhang.
Det har varit många olika typer av övergrepp inom vården som uppdagats under året. Det är bra att det kommer fram, att vi får diskutera vilka värderingar vi förväntar oss att medarbetarna inom omsorgen måste ha.

Våra värderingar får vi som barn och under uppväxtåren. Det är mycket svåra att förändra, de sitter som djupa "ankare" i vår personlighet. Det som går att påverka hos de flesta av oss är våra attityder, de kan liknas vid "flöten" som ligger och guppar. Attityderna går att förändra efter påverkan och diskussioner. Men som sagt, de grundläggande värderingarna är svåra att göra något åt, framförallt om man inte vill eller ens har  tänkt tanken att förändra sig själv.

Jag håller med den ansvariga chefen om att det vore ypperligt att kunna ta ett blodprov för att få svar på vilka värderingar en tilltänkt ny medarbetare har. Vilka frågor du än ställer vid anställningsintervjun kommer det att vara svårt att få fram en sådan sak. Ofta visar värderingarna sig mycket senare, till exempel vid ett sådant här tillfälle när allt verkligen spårar ur.

Inga kommentarer: