20 augusti 2011

Blir Centern med Annie Lööf som de "gamla moderaterna"?

Morgonens diskussion vid frukostbordet uppehöll sig en lång stund kring det kommande valet av ny partiledare i Centern. Det är ju ett val som är viktigt för oss i de övriga allianspartierna, även om vi inte är direkt berörda.
Anna-Karin Hatt har gjort ett tydligt avstamp i den historiska centermyllan när hon gav sig ut på sin "Hattresa", där hon tydligt deklarerat att Centern ska stå för en "varm, grön socialliberalism". Hon har även varit tydlig med  att Centern inte har några planer på att överge samarbetet i alliansen.

Annie Lööf förespråkar på många sätt en annan ideologi, främst stödd av den så kallade Stureplanscentern med Fredrick Federley i spetsen. Annie Lööf har personligen Margareth Thatcher som förebild och redan där blir jag personligen lite orolig...I mina ögon stod Thatcher för en stark nyliberalism med nattväktarstaten som ideal. Långt ifrån min egen förankring i socialliberalismen.

Ofta går Annie Lööf längre än partiet, det visar några exempel ur hennes riksdagsmotioner, hon vill:
införa plattskatt
avskaffa las
införa marknadshyror
avveckla spelmonopolet
sälja SVT och Sveriges Radio
att Sverige går med i Nato
avskaffa alkoholmonopolet
hon vill bygga ut kärnkraften men inte öka kvoteringen i föräldraförsäkringen.

Annie Lööf står för en tydligt uttalad nyliberalism, vilket innebär att hon är långt till höger i centerfåran, där hon vill ha så få pekpinnar från staten som möjligt. Vi kan förvänta oss ett ganska tydligt ideologiskt vägval inom Centern.

Inga kommentarer: