02 augusti 2011

Folkpartiet vill sopa framför egen dörr!

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni kom i dagarna med ett klokt förslag som även jag som egentligen inte är för kvotering kan ställa mig bakom.

Vi vet att det nomineras alldeles för få kvinnor till bolagsstyrelserna runt om i näringslivet. Men frågan om kvinnors representativitet i företagens bolagsstyrelser är inte politikens utan ägarnas. Endast ägarna kan bestämma detta.
Däremot gäller tyvärr samma låga kvinnorepresentation för de kommunala bolagsstyrelserna där knappt 25 procent av ledamöterna är kvinnor. Knappt 12 procent av ordförandeposterna i kommunala bolag innehas av kvinnor!

Detta är givetvis också en ägarfråga...

Kommunala bolag ägs av oss medborgare tillsammans och jag har svårt att tro att medborgare i Sverige generellt anser att de låga siffrorna för kvinnors representation i bolagsstyrelserna är acceptabel...Klokt förslag från regeringens jämställdhetsminister att föreslå en ändring av detta tillstånd! Exakt hur förslaget kommer att se ut kommer att presenteras senare och förhoppningsvis ställer sig Folkpartiet liberalernas landsmöte bakom detta i höst.

Inga kommentarer: