13 augusti 2011

Blankning på en orolig marknad...

Häromdagen krävde Tyskland ett förbud mot blankning - att spekulera i fallande aktiekurser - och ganska omgående stabiliserade marknaden sig. Flera länder har infört förbudet, i alla fall för en tid framöver.

För mig som inte är någon "börshaj" eller sakkunnig på området låter det helt galet att människor som har pengar, eller tom människor  med lånade pengar, spekulerar i fallande aktiekurser. Att som det idag står i Jacob Bursells artikel i SvD det kan få motsatt verkan är onekligen märkligt. Ett intressant utdrag ur artikeln: "Det är inte ovanligt, menar han, att blankning kombineras med försök att pressa ned berörda aktiekurser, vilket också gör själva blankningsaffären mer lönsam.
– Det kan ske genom att sälja små aktiemängder till låga priser och samtidigt utnyttja massmedierna till att tala negativt om företaget, förstora negativa nyheter och sprida rykten, säger Karl-Erik Wärneryd, författare till boken Stock Market Psychology".
 
Jag tror personligen att "marknaden" skulle må bra av en reglering på flera områden. Senaste veckans börsoroligheter har verkligen visat att den sk marknaden går i spinn och fungerar som en självuppfyllande profetia i vissa fall.

Inga kommentarer: