04 mars 2012

En mätt socialliberal är en dålig socialliberal...

Titeln på dagens blogginlägg är hämtat från en artikel i det liberala nyhetsmagasinet "NU" där Birgitta Ohlsson, EU-minister intervjuas.
Birgitta är en av de människor med den allra tydligaste socialliberala profilen som finns i Folkpartiet och hon är aldrig rädd för att sticka ut hakan. Hennes engagemang för mänskliga rättigheter är lika starkt idag som när hon en gång valde att engagera sig i partiet. När hon säger att "Vänstern och de gröna får inte ha monopol på global solidariet, solidarisk flyktingpolitik, offensiv klimatpolitik, generös biståndspolitik eller ambitiös jämställdhets- och välfärdspolitik" är det lätt för mig att hålla med. Mitt eget val av parti avgjordes starkt av att Folkpartiet på den tiden var det enda parti som tryckte på för att U-landsbiståndet, som det hette då, skulle vara minst 1 % av BNP.

Precis som Birgitta säger är det liberaler som varit först ut på de områden hon beskriver och att som nu låta andra kapa åt sig viktiga liberala frågor är att underminera förtroendet för vårt parti.
Politikens karta ritas om och nu vill de flesta partier ligga i den liberala mittfåran vilket gör att det blir trångt. Men "liberalers självklara hem ska vara i Folkpartiet och ingen annan stans" som Birgitta säger och nu gäller det för oss folkpartister att ta vårt ansvar för att få ungdomar som har liberala idealistiska åsikter att välja Folkpartiet.
Det handlar om att skriva vår berättelse, berätta om varför våra reformer är bra. Beskriva den politik som Bertil Ohlin tydliggjorde "det ska löna sig att arbeta och göra rätt för sig, men samhällets mest utsatta får aldrig svikas".
Folkpartiet har allt att vinna på att förnya istället för att förvalta och uppdatera oss på områden som ex jämställdhet, miljö, integritet och välfärdsfrågor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lustigt att det var det mest korkade målet som Sverige har hittat på genom tiderna, 1%-målet som gjorde att du blev folkpartist. Ett mål som handlar om att bränna pengar inte att uppnå något resultat. Skulle du tycka att ett ett mål att Nora skall spendera 50% av sin budget på skolan?