14 mars 2010

Liberalt riksmöte & ny skollag

Hemkommen från folkpartiet liberalernas Riksmöte i Västerås är jag både trött och superpeppad i en och samma person...många kloka tal har hållits och många spännande seminarier har varit möjliga att delta i.

Fortfarande är skolpolitiken ett starkt kort i vår liberala politik. Nu när nästan alla har anammat den liberala skolpolitiken är det viktigt att berätta dess historia - det är folkpartiets skolpolitik som idag så framgångsrikt gör sitt segertåg över Sverige. Skolans viktigaste uppgift är att förmedla kunskap, ordning och arbetsro.
En ny skollag är på väg och den kommer att befästa detta. Den kommer att ge lika villkor för friskolor och kommunala skolor, den kommer att stärka förskolan och den kommer att befästa timplanen i skolan för att säkerställa att alla elever får rätt till en miniminivå av lärarledd undervisning.
Förutom detta kommer den nya skolplanen att innehålla förändringar för ett bättre gymnasium som ger näringslivet ökat inflytande, som ger mer tid för yrkesämnen och skärpta krav för grundläggande högskolebehörighet. Invidividuella programmet kommer att stärkas för elevernas skull.
Den nya skollagen kommer dessutom att säkerställa nationella prov i årskurs 3 och 6 och den kommer att säkerställa betyg from årskurs 6. Arbete med mobbning, hedersrelaterade frågor och jämställdhet kommer att finnas med i den nya skollagen.

Var fjärde lärare som undervisar i matte i årskurs 1-5 saknar utbildning - det är bara en av orsakerna till att lärarutbildningen nu förändras och förbättras. Inte för att ge mer valmöjligheter för lärarstudenterna utan för att säkerställa att vi får behöriga lärare i våra skolor. Det handlar om kvalitet istället för kvantitet.
Den nya skollagen kommer att ge möjlighet till profilklasser i teoretiska ämnen, precis som det i dag finns möjlighet till profilklasser när det gäller musik, fotboll eller ishockey.

Sist men inte minst diskuteras vid sidan av den nya skollagen ett förstatligande av skolan vilket kommer att säkerställa en likvärdig utbildning för alla elever oavsett i vilken kommun de bor och den kommer att stärka lärarnas ställning.

Som liberal & folkpartist ser jag fram emot den nya skollagen!

3 kommentarer:

Andreas Lejbro sa...

På ett para punkter har Fp och dom andra partierna misslyckas kapital.

Tryggheten i skolan.
Alldeles för många elever känner en rädsla för att gå till skolan. Varje dag finns det elever som pga mobbing, utanförskap och trakasserier känner sig illa till mods att besöka skolan.

Lärarnas makt medel.
Flera lärare vittnar om att dom inget kan göra mot elever som inte följer dom regler som skolorna har satt upp. Detta gäller allt från mobilpillande och trakasserier av andra elever till hot om våld.

Gabrielle sa...

Andreas, det är precis detta som kommer att stärkas i den nya skollagen - arbetet mot mobbing samt lärarnas befogenheter att vidta åtgärder. En diskussion som förs vid sidan av detta är exempelvis en skolfridslagstiftnig.

Anonym sa...

varfor inte:)