02 mars 2010

Ungdomsarbetslösheten

Jag frågar mig varför det måste finnas ett krav på att man som ungdom alltid skall ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt sökt jobb i tre månader innan man kan bli aktuell för jobbgarantin?
Att jobbsökningen skall vara i fokus är i grunden rätt inställning och ungdomsgruppen har trots allt ofta lättare att hitta arbete än de som är äldre och arbetssökande. Dagens konjunkturläge är dock inte helt optimalt för dem som är arbetssökande och därför borde man kanske tänka "utanför boxen". Att ta in "extra händer" inom omsorgen och vården kan dels ge lite guldkant för de boende eller barnen på förskolan, dels ge viktiga kunskaper om hur det är att arbeta inom den kommunala sektorn där vi kommer att behöva ersätta stora pensionsavgångar inom de närmaste åren.

Idag läser jag att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vill se över reglerna - det är mycket positivt! Alltför ofta hör jag om ungdomar som fått erbjudanden om praktikplats innan tremånaders perioden gått till ända som de då fått tacka nej till på grund av reglerna kring detta. Visst borde det vara möjligt för arbetsförmedlingen att göra individuella bedömningar av vad en arbetssökande har behov av så att de nödvändiga insatserna kan komma igång så tidigt som möjligt. I dagens arbetsmarknadsläge måste en viss flexibilitiet kunna skapas.

Till ungdomar kan jag bara ge rådet att söka och söka igen, ge inte upp och tänkt på att även det jobb som kanske inte känns 100 % rätt ger dig viktig arbetslivserfarenhet som du sedan kan skriva med i ditt CV. Vänta inte på det rätta jobbet på rätta orten utan skaffa dig erfarenheter även inom det område du kanske inte har utbildat dig för. Ett första jobb är inte alltid så glassigt men viktigt för att sedan kunna söka sig vidare. Våga också hoppa på kortare anställningar och anställningar via bemanningsföretag - ofta kan det vara en väg in till fortsatt arbete.

Inga kommentarer: