12 mars 2010

Liberal jämställdhetspolitik

I dagens Svenska Dagblad i dag läser jag på första sidan om att jämställdhet inte är en prioriterad fråga i folkpartiet, att partiet överger sin jämställdhetsprofil enligt flera av de länsförbundsordförande tidningen talat med.
Jag håller inte med - jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabunis departement har gjort flera viktiga insatser för jämställdheten. Kvinnofridslinjen, jourtelefonen för kvinnor som utsätts för våld som startades av NCK på uppdrag av regeringen, jämställdhetsbonusen för de föräldrar som delar jämställt på föräldraledigheten och privata alternativ för det som till största delen drivs i offentlig regi har inneburit att vi öppnat upp för kvinnors företagande. Inte minst det sista påverkar en stor grupp kvinnor - andelen kvinnor som arbetar inom offentlig sektor är så hög som femtio procent. Rutavdraget är en annan del som inneburit större frihet för många kvinnor då det oftast är de som till största delen ansvarar för det obetalda hemarbetet. Nyamko Sabuni har varit duktig på att lyfta fram och genomföra förändringar som innebär stärkt egenmakt för kvinnor.Det är jag som liberal stolt över!

Min uppfattning är att vi liberaler inte kan "ge upp" frågan om jämställdhet utan måste fortsätta att driva den i alla sammanhang. Frågan om jämställdhet är dessutom ingen fråga som står för sig själv utan det är en fråga som hör samman med alla övriga politikområden. Att släppa frågan om jämställdhet när undersökningar visar att 54 % av alla kvinnor röstar rött måste betraktas som ett felaktigt beslut!

Inga kommentarer: