26 mars 2010

Socialdemokrat? Nej, socialliberal!

Vad betyder det att vara socialliberal undrar du? Den allra enklaste förklaringen står Bertil Ohlin, partiordförande i folkpartiet 1944-1967 och nationalekonom för: fri ekonomi med socialt ansvar.

Det innebär att staten så lite som möjligt ska blanda sig i den fria ekonomin eller "ramhushållningen". Däremot skall rättigheter för individen såsom utbildning och sjukvård garanteras av staten.Socialliberalismen förespråkar en aktiv socialpolitik men utgår ifrån individen istället för kollektivet. Individen, dvs. du själv vet vad som är bäst för dig, inte jag som politiker.

Det innebär att jag som politiker ska se till att du har möjlighet att göra de val som du bedömer är bäst för dig, att du ska kunna förverkliga dina drömmar om hur du vill leva ditt liv. Men politiska beslut kan aldrig ersätta ditt ansvar.
Det kan handla om att välja skola eller förskola, det kan handla om att välja dagbarnvårdare istället för kommunal förskola. Det kan handla om att välja friskola eller kommunal skola till ditt barn, det kan handla om att skapa förutsättningar för att du ska kunna starta eget företag om du vill. Det handlar om att när du blir äldre själv välja hur du vill bo, hemma med hemtjänst eller i ett trygghetsboende. Det handlar om att du själv bestämmer vem som ska utföra tjänster hemma hos dig när du behöver exempelvis hemtjänst. Politiken skall skapa förutsättningarna för dig att göra dina val men inte bestämma hur du skall leva ditt liv.

Men, politiken skall självklart aldrig lämna dig utan ett social skyddsnät eller utan exempelvis sjukvård och tillgång till skola och utbildning, det är ett gemensam samhällsansvar.
Några viktiga pelare i liberalismen är den andliga friheten som innebär friheten att uttrycka åsikter, den materiella friheten som tryggas av marknadsekonomin och framförallt solidarieten som tar sig uttryck i omsorgen om andra människors välbefinnande och livschanser. Ett liberalt välfärdssamhälle innebär att stat, kommuner och frivilliga gemenskaper bidrar till alla människors trygghet och förankringar. Förutom självbestämmande skall människors grundläggande behov tillgodoses och nya möjligheter ges till dem som annars skulle ha få livschanser.
Som liberal räknar jag mig dessutom som världsmedborgare. Människors rätt till frihet måste värnas oavsett var på jorden de befinner sig. Hunger och fattigdom måste bekämpas genom att stärka demokratin och via en generös biståndspolitik.
Därför är jag inte socialdemokrat utan socialliberal!

Inga kommentarer: