21 mars 2010

Liberala kvinnor

Idag har Liberala kvinnor haft sitt årsmöte och jag hade förmånen att delta i intressanta diskussioner. Liberala kvinnor är en organisation som spänner över hela Örebro län och de har en hel del intressanta aktiviteter. Nu när det är valår kommer säkerligen Liberala kvinnor att låta höra om sig ännu oftare.
Liberala kvinnor har både inbjudna gäster, bokcirklar och studieresor på sitt program. I somras gjordes en studieresa till liberala Ellen Keys hem vid Omberg och Vättern. I år kommer en resa att ordnas för att besöka Fogelstadsgruppens hemvist. Kommande resa hoppas jag går till en av Sveriges mest välkända liberala kvinnor - Selma Lagerlöf - och hennes Mårbacka i Värmland.

Många tycker säkert att det inte behövs några kvinnoorganisationer/förbund längre när vi nu skriver 2010.
Men dagens kvinnor som kommit långt och som ser mycket som självklara rättigheter ser även att alla kvinnor ännu inte kommit lika långt i sin jämställdhetssträvan, dels att det fortfarande finns mycket att göra. Undersökningarna som visar att kvinnor fortfarande gör det mesta av hemarbetet, som visar att männen inte delar föräldraledigheten och att det fortfarande skiljer i lön för lika arbete duggar tätt och visar att allt inte står rätt till i kvinnors värld.
Våldet mot kvinnor i hemmen samt den otrygghet kvinnor känner för att bli våldtagna när de går hem på kvällarna är en annan sida av kvinnornas värld. Att mannen är norm märks inte minst om vi lyssnar till 6 miljoners klubben som påvisat att kvinnor inte tas på allvar när de kommer till sjukvården med smärtor som sedan kan visa sig vara hjärtinfarkt. Kvinnor som behöver operera in nya knän får manliga knän, utom i Lindesberg där de opererar in kvinnliga....
Nog finns det mycket som återstår att göra innan kvinnor har makten över sin tid, sin kropp och sina pengar!

För ett hundra år sedan tog den första liberala kvinnan plats i Örebros stadsfullmäktige, mer om detta imorgon.

Inga kommentarer: