04 mars 2010

Framtidsdiskussioner & nytt Nora parti

Jag deltog idag i ett möte där framtidens regionala samarbete diskuterades utifrån både näringslivs- och turismperspektivet. Intressant och givande där återigen ordet koncentration blir aktuellt...för att vi ska kunna hävda oss i Sverige och världen behöver vi gå samman och dra åt samma håll, inte sitta var och en på kammaren och uppfinna hjulet. Vilket konkret innebär att i vårt län är det Örebro som är motorn och det som är bra för Örebro är även bra för exempelvis Nora, Ljusnarsberg och Laxå.
Vårt län, Sverige och även Norden är i ett globalt perspektiv en oerhört liten marknad med 270 000, 9,5 miljoner och drygt 20 miljoner invånare. Att jämföras med Toscanas 3,5 miljoner eller Tysklands 80 miljoner invånare....men det är med dessa regioner vi skall konkurrera. Förutom att vi givetvis skall konkurrera internt med andra regioner i Sverige, såsom Västra Götaland, Stockholm och Skåneregionen om arbetstillfällen och utbildningsplatser.
Självklart blir det då än viktigare att vi är sampratade och tar lärdomar av varandra men även att vi tar hänsyn till lokala variationer. Även om Örebro är motorn har Nora, Ljusnarsberg och Laxå andra behov lokalt att ta hänsyn till, vilket inte behöver betyda att vi inte ska tänka strategiskt tillsammans och se till regionens bästa.
Ur ett arbetsmarknadsperspektiv kan vi till exempel inte längre bara tänka lokalt utan här måste det finnas ett regionalt samarbete där vi kan erbjuda företag det bästa läget i regionen utan att se på de olika kommunerna som konkurrenter. Här kan vi lära oss en del av det samarbete som finns sedan flera år på just turismsidan där länet är indelat i fyra destinationer som alla har mycket att erbjuda men sinsemellan är väldigt olika.

För övrigt läser jag i tidningen idag att vi får ett nytt parti i Nora..
spännande att se hur deras partiprogram ser ut, vilken ideologi de bekänner sig till och vilka deras företrädare blir givetvis. Innan månaden är slut så kommer besked från alla partier med vilka toppnamn som finns då datumet närmar sig när listorna skall vara inne för tryckning. Sen blir det full fart framåt mot valet!

Inga kommentarer: