23 mars 2010

Du släcker väl på lördag?

På lördag äger årets stora miljöjippo rum - Earth hour - för tredje året. Det innebär att du släcker ljuset mellan 20:30 och 21:30 för att påminna dig själv och dina närmaste om att vi gör av med jordens ändliga resurser på ett "slösaktigt" sätt.
Det är svårt att på en timme kompensera det sätt på vilket vi handskas med jorden. En tredjedel av jordens resurser har vi förbrukat, 80 % av den skog som funnits har vi skövlat, våra hav är utfiskade och fyllda med skräp..Dricksvattnet börjar bli en bristvara och vi har snart gjort slut på den olja som finns i jordens inre. I den globala uppvärmningens spår drabbas jordens befolkning av bränder, tropiska oväder, cykloner och översvämningar.

Men visst finns det saker för dig och mig att göra i det lilla - att sortera sina sopor, att gå istället för att ta bilen när man kan, att åka kollektivt om det är praktiskt möjligt, att fundera på hur man handlar, att se över sin uppvärmning och sin vattenförbrukning om man kan och att fundera på sin konsumtion är alla små steg i rätt riktning föratt se över sitt ekologiska fotavtryck. Det största ekologiska fotavtrycket gör Förenade Arabemiraten följt av USA, Sverige ligger på 18:e plats, läs mer på www.wwf.se/ekologiska-fotavtryck.se

Förhoppningsvis skapar Earth hour ändå ringar på vattnet och en medvetenhet om hur det står till på vår planet hos många människor. Jag tänker givetvis själv släcka och hade hoppats att vi kunnat släcka i hela Nora - men det visade sig mer problematiskt på grund av den typ av gatubelysning vi har. Givetvis hoppas jag att vi är många som släcker och samtidigt kanske rannsakar oss själva i vad mer vi skulle kunna göra för miljön, inte bara en dag om året utan alla dagar..

Inga kommentarer: