20 mars 2010

Delaktighet för ungdomar?

En fråga som hett diskuteras i många kommuner idag är demokratifrågor... De flesta önskar sig en större delaktighet från medborgarna och då inte minst från de unga medborgarna. I många kommuner görs olika försök för att underlätta denna delaktighet.

Tidigare i veckan fick jag möjlighet att lyssna på en representant från Sveriges ungdomsråd som sa mycket klokt och fick oss åhörare att fundera. Ett viktigt argument som han hade var att ungdomar skall ha inflytande på samma premisser som vuxna och inte särbehandlas. Det innebär att det är ungdomarna som skall organisera sig och styra vilka möjligheter de har att påverka sin vardag. Inte att, som det ofta är nu, kommunen har det initiativet.

Ofta blir det så att ungdomar särbehandlas genom att de ges tillfälle till att yttra sig och påverka i frågor som tagits fram speciellt för dem. Men, menar ungdomsrådet - ungdomar är intresserade av samma frågor och de vill påverka på samma sätt som vuxna. Om det är kommunerna som skapar ungdomsråd - vem äger då ungdomsråden - ungdomarna eller kommunen?
I Sverige har vi valdemokrati för dem som fyllt 18 år vilket innebär att man får rösta i valet till kommun-, landsting- och riksdagsvalet. Men vår svenska demokrati stannar inte där - alla medborgare i Sverige oavsett ålder, har även deltagar- och samtalsdemokrati. Det innebär dels yttrandefrihet men, även att du, oaktat hur gammal du är, har rätt att säga din mening, ifrågasätta, skriva till dina politiker och påverka i olika frågor. Men det innebär samtidigt att du har ett ansvar för att ta det mandatet.
För att underlätta för ungdomar och andra att ta ansvaret att vara med och påverka kanske det är så att kommunen skall ta ett informationsansvar och lära ut hur kommunen fungerar, var och hur besluten fattas och hur man på enklaste sätt påverkar politiken och politikerna? Inte att vi ska ta fram särskilda metoder för just ungdomars inflytande..

Inga kommentarer: