22 mars 2010

Vad beror ungdomsarbetslösheten på?

Många skyller ungdomsarbetslösheten i Sverige på Las och höga ingångslöner men detta är bara en del av sanningen. En stor del av ansvaret för den ungdomsarbetslöshet som vi nu ser har att göra med den tidigare socialdemokratiska utbildningspolitiken.
Någon gång i början på 1990-talet bestämde sig dåvarande skolminister Göran Persson för att det var dax för en ny gymnasieskola. I den gymnasieskolan skulle det fokuseras på teoretiska ämnen i första hand då den socialdemokratiska uppfattningen var att arbetslivet framöver skulle komma att bli så rörligt så våra ungdomar skulle undvika att fastna i några fack. Detta skulle ske genom att alla istället skaffade sig en teoretisk utbildning som sedan innebar vidare studier på högskola/universitet.

Någonstans på vägen blev socialdemokratiska arbetarpartiet det partiet som skulle komma att se ner på människor med yrkeskunskaper inom det praktiska området...
Oavsett förmåga och vilja skulle alla vandra vägen vidare till högre studier så hade det bestämts. Utslagningen kunde börja...

Krisen i skolan, en bok av forskaren och fackföreningsekonomen Jonas Olofsson, visar med tydliga siffror hur snabbt utslagningen tog fart. När det nya, obligatoriska treåriga gymnaiset infördes var det redan efter några få år en så hög andel elever som 30 % som inte klarade att få slutbetyg. Av de som började gymnasiet 2003 gick endast 68 % ut med godkända betyg 2006. Olofsson visar, föga förvånande att de som inte klarar sina gymnasiestudier ofta hamnar i sociala problem. Dubbelt så många av dem blir arbetslösa, de riskerar att bli beroende av socialbidrag och sannolikheten för att de ska hamna i (för)tidig förtidspension är sju gånger högre. Så mycket tragiska människoöden som kunnat undvikas om ansvariga socialdemokratiska skolpolitiker bara tänkt efter och insett att alla människor inte är lika, alla vill inte plugga och bli akademiker, människor är inte stöpta i samma form.
Alliansens nya gymnasiereform som kommer 2011 innebär att mer hänsyn kommer att tas till individen, den kommer att respektera att ungdomar är olika och vill göra olika val. Alliansens gymnasiereform innebär att vi ser yrkesskicklighet som lika viktigt som akademiska kunskaper. Det finns ingen motsättning mellan akademi och yrkesskicklighet, i Alliansens Sverige behöver vi båda.

Inga kommentarer: