29 mars 2010

"Följ med oss ut i natten"

En lyckad inbjudan, väl formulerad.... hemkommen från ett möte med Nattvandrarna i Nora ställer jag mig dock frågan om inte ungdomarna i Nora har några pappor?

Vi var femton personer på plats varav två var män, ingen av dem hade dock barn i åldern 13-18. Är det verkligen så 2010 att det bara är mammorna som är oroliga för allt det hör och läser om ungdomssituationen i Nora?. Är det bara mammorna som oroar sig så pass mycket att de känner att de vill göra en insats och gå med i den grupp som nattvandrar i gula jackor? Med tanke på vad som skrivs och talas om när det gäller just drogsituationen bland våra ungdomar i Nora borde det ha varit betydligt fler föräldrar där än femton....

Det talas ofta om att män är frånvarande i förskola och skola samt fritidshem då den största delen av personalen är kvinnor och då blir naturligtvis papporna än viktigare som förebilder. Men visst blir man som mamma förvånad och oroad av att papporna inte verkar prioriterar en sådan här insats. Här finns en möjlighet att göra en insats och vara en tydlig vuxenförebild genom att vara med och nattvandra och på så sätt vara ett stöd och ett föredöme för ungdomar i en utsatt situation. Det handlar om att delta var femte helg och sen på de stora helgerna som man vet att det festas på - Valborg, skolavslutning, marken i Nora.

Om vi alla föräldrar hjälptes åt skulle det vara vuxna på stan varje helg, både fredag och lördag vilket säkerligen skulle minska både stöket och fylleriet. Idag vet vi att det i vissa klasser i sjuan inte finns en enda av ungdomarna som inte testat att festa...då pratar vi om ungdomar som är tretton till fjorton år gamla...Vi vet att det inte bara figurerar alkohol utan även en hel del hasch och även tyngre droger. Vi vet att våra ungdomar inte har några som helst problem med att få tag på alkohol eller andra droger.

Borde vi föräldrar inte vara oroliga då?

Inga kommentarer: