09 mars 2010

Är arenor kommunens ansvar?

I kvällens Debatt diskuterades om det ingår i kommunernas kompetensområde att bygga stora evenemangsarenor. Svaret om man ska göra det enkelt för sig är givetvis nej, kommunens kärnverksamhet är vård, skola och omsorg. Men som alla vet är inget svart eller vitt i världen och för att öka attraktiviteten i en kommun kan det vara ett beslut som är klokt att ta.

I Nora diskuteras inga arenor och det är osannolikt att det skulle komma att diskuteras ens i en framtid. Vad som däremot diskuteras är idrottshallar för att möta behoven hos alla Noras aktiva idrottsföreningar. Vi har en situation idag där vi är medvetna om att halltider är hårdvaluta och att det är svårt för föreningar att få halltider i den omfattning som behövs. Vi har hallar som inte håller måtten för olika bollsporter vilket innebär att vi inte kan ha tävlingar på vår hemmaplan. Vi har omoderna och ofräscha omklädesrum och duschar som inte är inbjudande. Listan kan säkert göras ännu längre, jag är långtifrån sakkunnig på området.

Om idrottsföreningar får tillgång till lokaler som räcker till i omfattning, lokaler som håller måtten och lokaler som är fräscha och inbjudande är det givetvis enklare att få fler att stanna kvar i sitt föreningsengagemang, och ännu fler att börja engagera sig i någon idrottsförening. Som en bonuseffekt kommer Noras idrottsklubbar att kunna arrangera större tävlingar och delta i turneringar. Detta i sin tur innebär att vi får hit både ungdomarna och deras föräldrar, vilket ger "kringinkomster" som kommer hotell, resturanger och butikerna till godo. Dessutom kan det ju ge bonuseffekter om Nora lockar till sig nya invånare genom att "visa upp" sig från sin bästa sida.
Det jag vill komma fram till är att jag tycker att det av dessa skäl kan vara motiverat för kommunen att satsa på att bygga idrottshallar, även om det inte ingår i kärnverksamheten.

1 kommentar:

Andreas Lejbro sa...

Idrottshallar är inte allt. Visst finns det ett behov utav att renovera flera av dom befintliga och det gjorde inget om badhuset var lite större. Jag tro att Nora har fler idrottsföreningar än en genomsnittskommun i samma storlek. iaf om man tittar på listan över dom föreningar som får lokaltaktivitetsstöd.

Men Nora behöver också lokaler för dom som vill spela musik, skapa konst, ha politiska sammankomster, yoga, meditation samt bedriva studiecirklar.