08 mars 2010

Internationella kvinnodagen 8 mars

På olika sätt firas idag den internationella kvinnodagens hundraårsjubileum. Trots att dagen har funnit så länge finns det, även i vårt land, väldigt mycket kvar att göra innan vi når jämställdhet.
Sverige har ofta betraktats som ett föregångsland men som jag förstår det så har vi halkat efter i jämställdhetsarbetet. Kvinnor är underrepresenterade i bolags styrelser, både i privata och kommunala bolag. Kvinnor får får fortfarande 2010 lägre län än män för samma arbete, kvinnor tar fortfarande ut största delen av föräldraledigheten. Medan kvinnor arbetar 11 timmar mer än män med oavlönat hemarbete så arbetar män 8 timmmar mer i veckan med avlönat arbete...ja listan kan göras lång även idag, trots ett träget arbete med jämställdhetsfrågan.
Det kanske mest upprörande är att alltför många kvinnor utsätts för våld och sexuella övergrepp av den man de lever tillsammans med. Ett annat område där kvinnor är utsatta är i samband med prostitution eller trafficking. Även i samkönade relationer förekommer våld och kulturen med hedersrelaterat våld finns naturligtvis även den med i bilden om kvinnofridsbrott.
När det gäller kvinnofridsbrott finns det fortfarande mycket att göra och många insatser som kan genomföras för att förbättra på olika sätt. De som arbetar med den här typen av brott inom polis, socialtjänst och sjukvård måste bli bättre på att upptäcka brottet och stötta kvinnorna i deras utsatta situation. Män måste på olika sätt hjälpas för att komma ur sitt destruktiva beteende. För ungdomar måste det förebyggande arbetet förstärkas, pojkar och flickor måste tidigt få kunskap om hur man ska vara mot varandra, vilket beteende som är OK och inte. På olika sätt kan du och jag göra skillnad när det gäller att sätta strålkastarljuset på frågan om mäns våld mot kvinnor.
Alliansregeringen har på olika sätt arbetat fram handlingsplaner för att sätta fokus på mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld men även våld i samkönade relationer. Men även i kommunerna är det viktigt att det förebyggande arbetet ges utrymme och ekonomiska förutsättningar. Det är alltför enkelt att prioritera bort verksamhet som inte hör till kommunens kärnverksamhet när budgeten känns snäv. I Nora anmäldes förra året 26 fall av kvinnofridsbrott, dessa kan givetvis inte negligeras

Inga kommentarer: