22 mars 2012

Inga kompromisser med mänskliga rättigheter!

Idag får du ta del av Nyamko Sabunis nyhetsbrev där hon skriver om kraftfullare insatser mot tvångsäktenskap:


" Sara flydde till Sverige när hennes familj inte lät henne bestämma vem hon skulle gifta sig med. Efter några år övertalades hon att hälsa på familjen i hemlandet, men väl där isolerades hon och idag misstänker frivilligorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime att hon har mördats. Detta fall beskrevs i Aftonbladet i veckan. De intervjuade även mig om mitt förslag att inrätta en särskild polisstyrka mot barn- och tvångsäktenskap.
Samhället måste vara fullständigt glasklart med att de mänskliga rättigheterna är universella och aldrig får kompromissas bort med hänvisning till religion eller kultur. Ungdomar som riskerar utsättas för hedersrelaterat våld eller förtryck måste få vårt stöd. Vi redan gjort mycket, inte minst genom att bygga upp kunskap, slopat möjligheten till dispens från vissa skolämnen och skärpt lagstiftningen. Men mer måste göras.
Därför vill Folkpartiet kriminalisera tvångsäktenskap och slopa dispensmöjligheten för barnäktenskap. Jag skulle även vilja se att vi inrättade en särskild polisstyrka som kan ingripa i akuta fall av barn och tvångsäktenskap. Den som växer upp i Sverige ska kunna känna sig fri och trygg ".

Om du vill läsa mer kan du göra det här


Inga kommentarer: