20 februari 2012

Negativt trendbrott för Nora...

Idag kom siffrorna på 2011 års befolkningstillväxt i länet som totalt har ökat med drygt trettonhundra personer. 
Dessvärre visar siffrorna ett trendbrott åt fel håll för Nora. Visserligen har vi minskat minst av alla kommuner med en negativ utveckling - Nora minskar med 18 personer - men icke desto mindre är det negativt.Du kan se siffrorna här.

En stor bidragande orsak till denna utveckling är sannolikt att vi inte kunnat komma till skott och bygga nya bostäder i Nora. Vi har ett klart och tydligt uttalat mål, antaget av kommunfullmäktige om att Noras invånare 2014 ska uppgå till minst 10 800 personer!

Nora har potential för att växa och bli den förortskommun till Örebro som vi vill, om vi skapar ett varierat utbud av boende och ägande av bostäder. Utvecklingen går åt rätt håll med ekonomin i kommunen, även om den är ansträngd så visar den plussiffror, vi har länspendeln inom räckhåll, våra skolor har ett gott rykte och vår barnomsorg likaså.
Jag vet att det finns många goda förslag på bostadsbyggande, renoveringen av Svanen ligger nära i tiden, privata bostadsföretag hör av sig och är intresserade och allt detta bådar gott. Men, vi måste lägga in en högre växel och göra det nu!

2 kommentarer:

Andreas Lejbro sa...

Inte förvånande tycker jag.

Bostäderna kan vara en av dom bidragande orsaken. Vill man flytta till Nora är det svårt att hitta bostad om man inte vill köpa ett hus. På kommunens hemsida finns det visserligen en lista på dom olika aktörerna på på marknaden. Men tar man till exempel Norabostäder så är dom riktigt dåliga på att svara på mail Fick inte ett svar på mail därifrån när jag försökte få en bostad i Norakomun (jag försökte två gånger, var intresserad utav allt oavsett storlek, pris eller Ort) På nora bostäder förutsatte man att ingen ville bo i Gyttorp.

När kommunen sedan ville sälja tomter så var man osmart och tog marknadsmässiga (till och med i överkant) priser. Hade varit smartare om man haft lägre priser.

Sedan när man som förälder möts av dagiskörer (om i vissa fall inte fanas. iaf inte då) så blir man inte direkt sugen på att flytta till Nora.

Lägg där till höga priser på mat och andra varor. Med att det nästan inte finns några jobb (just nu 14 tjänster varav 5 är vikariat)

Så är inte Nora lockande. Det räcker inte med fina trähus mitt i byn, en super konservatism och ljusstråk.

Anonym sa...

Andreas, när var det här? Sen några månader tillbaka har Norabostäder fått en ny VD. Kanske det blir en förändring.