19 februari 2012

Inget kortsiktigt ägarskap i våra friskolor!

Mycket bra och positivt tycker jag att Folkpartiet liberalerna med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen nu kliver fram och säger nej tack till kortsiktigt ägande av riskkapitalbolag i friskolor! Dessutom ska det krävas nytt tillstånd av Skolinspektionen när skolor byter ägare, det ska inte gå att sälja tillstånd för att driva en friskola hur som helst och till vem som helst.

Det är bra att Folkpartiet liberalerna nu tydligt tar avstånd på detta sätt, för de allra flesta av oss har detta blivit en avart kring ägarskap och drift av friskolor som vi inte har tänkt oss. Jag tror inte heller att majoriteten av svenska skattebetalare tänker sig att riskkapitalbolagen ska kunna göra stora vinster på våra skattepengar. Bristerna i lagstiftningen är uppenbara och måste åtgärdas. Det var länge sen en friskola oftast var ett litet rött hus på landet där föräldrarna stod för majoritetsägandet...

Förhoppningsvis dröjer det inte förrän vi får samma krav på ägarskapet i äldreomsorgen, för mig är det oerhört oetiskt att riskkapitalbolag ska kunna göra stora vinster på bekostnad av våra äldre!

Inga kommentarer: