Bästa Barbro Westerholm har skrivit nedanstående tänkvärda inlägg:
Vi måste hålla dörren öppen för de äldre som vill och kan fortsätta i arbetslivet efter 67-årsdagen. Det vinner både de äldre själva, arbetslivet och pensionssystemet på.
Det skriver Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP) och socialpolitisk talesperson, i detta inlägg för Folkpartiets partiprogramsblogg.
Gör det lättare att kunna arbeta efter 67
Sverige liksom övriga länder står inför en stor utmaning: hur ta vara på den växande andelen äldre i samhället? Pensionsåldern sattes till 67 år 1913, då endast ett par procent av befolkningen blev äldre än så. Sedan dess har lagt ett kvarts sekel till vår medellivslängd.Det finns uppgifter om att varannan baby som föds idag beräknas kunna bli 100 år. Och många vill arbeta efter 67-årsdagen. Enligt Kairos Future (2012) vill 40 procent av de tillfrågade födda 1945–1954 arbeta även som pensionär. Men endast 8 procent av arbetsgivarna har en strategi för att behålla sina mest seniora medarbetare.
Vi har inte råd att stänga ute de äldre som vill och kan fortsätta i arbetslivet efter 67-årsdagen. Ska vi klara att behålla pensionerna på en acceptabel nivå och möta de vård– och omsorgsbehov de äldsta har måste vi öppna arbetslivet för de äldre som vill och kan arbeta längre. Att de skulle tränga ut ungdomar från arbetslivet finns det inte hållbara bevis för.
Vad behöver göras? Den breda lag mot åldersdiskriminering som ligger för beslut i riksdagen är en viktig normsändare. Kronologisk ålder är inget bra mått på vår arbetsförmåga eftersom vi åldras individuellt. Men här behövs hårda data, mer forskning, för att övertyga arbetsgivarna om vad de förlorar på att inte ta tillvara den livserfarenhet och kunskap äldre besitter.
Från pensionärshåll framförs önskemål om flexibel arbetstid för äldre. Äldre arbetskraft måste få tillgång till fortbildning och arbetsmiljöanpassning. 67-årsgränsen för rätten att vara kvar i arbetslivet behöver höjas och arbete pågår för en höjning till 69 år. Själv tycker den borde bort helt och hållet, men jag har lärt mig att i politiken får man ta ett steg i taget om man ska komma framåt.
Och vi behöver lyfta fram hur viktigt det är för hälsa och livskvalitet för äldre att känna att man är behövd. Också av det skälet måste dörren för dem som vill och kan arbeta efter 67-årsdagen vara öppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar