Nyss hemkommen från en resa till Bryssel för besök i EU-parlamentet, på EU-kommissionen, på Regionkommittén och på Svenska representationen är jag uppfylld av EU.
Visst beror det mycket på att jag fått möjlighet att möta både Marit Paulsen och Cecilia Wikström, två av Folkpartiet liberalernas tre EU-parlamentariker samt Sverige EU-kommissionär Cecilia Malmström. Men det beror också på att det finns en mäktig känsla av EU-gemenskap när man befinner sig i Europas huvudstad och på att jag är en trogen EU-vän.
I Sverige är det ganska tyst om EU, det talas sällan om EU som fenomen eller EU-relaterade frågor. Varken av politiker, i media eller runt fikaborden på jobbet. Det är som om vi helst vill glömma det faktum att vi är med i Europas största fredsprojekt...
Vi ska inte glömma bort att EU skapades för att vi ska låta bli att slåss på den europeiska kontinenten, även om det är många hundra år sedan Sverige aktivt deltagit i något krig. Vi lever på en blodig kontinent som har drabbats av två världskrig och senast ett blodigt krig på Balkan som splittrade det forna Jugoslavien.
Det är oroande att se den främlingsfientlighet och den antieuropadiskussion som förs på många ställen.
Att på den kontinent som för mindre än 80 år sedan utsattes för krig och förintelse av Adolf Hitler nu se barnbarnen till dem som kämpade i det andra världskriget vara så historielösa så att fascistista åsikter återigen kan uttryckas öppet är för mig oerhört skrämmande.
Vi ska heller inte glömma bort att Sverige är ett litet, extremt exportberoende land som är mycket beroende av EU:s inre marknad dit 73 procent av vår export går. Även om EU inte berör de dagliga frågorna i ditt och mitt liv såsom skola, förskola och sjukvård så har 60 procent av EU:s beslut påverkan på lagar och regler i Sverige.
Vi kan konstatera att EU just nu genomgår en ekonomisk, social och politisk kris och att denna komplexa tillitskris måste adresseras och diskuteras. Vi måste få igång samtalet om EU i Sverige igen och vi behöver stärka EU:s legitimitet.
Istället för att kriga ger oss EU möjligheten att genom respekt, förståelse och vilja komma fram till en kompromisslösning på de utmaningar som vår kontinent står inför.
Vi behöver ett starkt EU för att kunna stå upp för mänskliga fri- och rättigheter och demokrati i ett öppet Europa.
1 kommentar:
Allt det du säger om europa - är ju på tillbakagång i Sverige. Vad vinner vi på det då?
Skicka en kommentar