Blev igår bestört över moderata finansministern Anders Borgs inställning gällande en höjning av taket i a-kassan - för det första säger han generellt nej till en höjning, men vad är det egentligen han säger därefter?
"- A-kassan kan höjas när vi, för det första: vi ser att vi också kan göra andra saker som stimulerar arbetsutbudet, till exempel jobbskatteavdrag.
Och för det andra: när vi börjar se att den här nedgången av a-kassan som vi sett verkligen biter. Så att vi ser att arbetslösheten går ner till de nivåer där den ska vara, kanske då fem eller sex procent," säger han till Sveriges Radio Ekot.
Vad menas med att nedgången av a-kassan ska bita?
Menar Anders Borg att människor undviker att söka jobb om ersättningen de första hundra dagarna är anständig? Menar Anders Borg att 80 procent av en lön på 18 700kr (14 960 kr innan skatt ) som a-kassan innebär idag är rimligt? Menar Anders Borg att det enbart är a-kasseersättningen som påverkar nivåerna på arbetslösheten? Vad menar Anders Borg egentligen?
A-kasseersättningen har legat på samma nivå sedan 2006 och många instanser och politiska partier anser att det finns starka skäl att höja den. A-kassan ska vara en omställningsförsäkring, under en begränsad tid vilket talar för att ersättningen de första hundra dagarna bör vara högre.
Folkpartiet liberalerna jobbar självklart för en höjning av taket i a-kassan och även för en gemensam a-kassa i statlig regi som omfattar ALLA som arbetar. Du kan läsa mer om det här.
1 kommentar:
Att han tycker att arbetslösheten ska vara fem-sex procent är också ganska talande.
Skicka en kommentar