31 juli 2011

Solnas intressanta modell för integration

Ansvaret för att få ut nyligen hitkomna svenskar i arbete ligger sedan årsskiftet på Arbetsförmedlingen.
Vi är många som har talat och skrivit om det faktum att de många goda exemplen på integrationsarbete ute i kommunerna borde tas till vara bättre. Det finns flera kommuner, både små och stora som har ett gott samarbete med näringslivet och på så sätt har nått goda resultat för att bryta utanförskapet.
En av de kommuner som nått bäst resultat är Solna, där skillnaden mellan arbetslöshet bland svenskar och invandrare är 2.3 procent! I riket är siffran 5.8 procent....Läs Pehr Granfalks och Hanif Balis debattartikeln här.

Det som nu sker är att AF ska upparbeta nya kontaktytor för att uppnå samma goda resultat som funnits i vissa kommuner. Frågan är om incitamenten för AF är tillräckligt starka då de efter tre år kan lämna över till hemkommunen som i det läget får ta över försörjningsansvaret.
Det innebär givetvis att det gått för lång tid, tre år är en evighet i arbetsmarknadssammanhang. Granfalk och Bali ger förslag på tre konkreta förändringar som skulle kunna vara till mycket god hjälp för att förändra det nuvarande systemet. Läs och begrunda!

Inga kommentarer: