Är det dags att utse en försökszon för att pröva gårdsförsäljning under en begränsad tid?
Jag har tidigare uttryckt mig positivt till möjligheten att införa gårdsförsäljning i Sverige då jag anser att det ger gårdar, vilket är detsamma som företag på landsbygden, möjlighet att utvecklas.
Ursprungsförslaget var tänkt att ge gårdar på den svenska landsbygden möjlighet att sälja det vin eller den cider som producerats lokalt på gården, precis som man idag säljer närproducerad ost, kött och grönsaker. För dem som försöker få en rörelse att utvecklas och gå med vinst kan detta ge företagsamma företagare ytterligare en möjlighet att utveckla verksamheten.
Förslaget som sedan lagts menar att om en lokal vinproducent skall sälja sitt vin på gården så måste gården även sälja andra liknande produkter från andra leverantörer på grund av att verksamheten skulle falla under EU:s konkurrensregler.
Men det var ju inte grundtanken - att vi skulle få minisystembolag runt om i Svea rike...Då är det ju inte längre gårdsförsäljning, utan ytterligare en kanal för systembolaget att få ut sina varor.
(Vill du själv läsa den offentliga utredningen heter den SOU 2010:98)
En fråga jag då skulle vilja ha svar på är: varför behöver till exempel lokala producenter av ex ost och kött, inte sälja andra leverantörers ost och kött? Om inte, hur är det då möjligt att just lokala vinproducenter skulle drabbas av EU:S konkurrenslagstiftning på detta negativa sätt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar