20 juli 2011

Skolan - barnens värld - och lärarnas...

Ett område som det rått och fortfarande råder inflation i är "trygghet och studiero" för våra barn. Folkpartiet gick till val på att "Framtiden börjar i klassrummet" vilket naturligtvis är sant.
Men inget barn kan ta till sig kunskap om man innerst inne är orolig och rädd, om man oroar sig för att gå hem ensam eller för vad som kan hända i korridoren eller i matsalen. Det handlar om totalt 45 000 barn årligen som kränks på olika sätt och av dem är det 50 barn som inte orkar mer utan väljer att ta sitt liv...Här vilar ett stort ansvar på vuxenvärlden!

Det är vuxenvärldens ansvar att se till att ett arbete mot mobbing och kränkande behandling finns i alla skolor. Att det är ett arbetssätt som så långt det är möjligt är evidensbaserat. I förlängningen är det regeringens ansvar att alla barn garanteras likvärdiga utbildningsvillkor oavsett var man bor i landet - och då är vi vid en av Folkpartiet liberalernas käpphästar - en statlig skola!

Lärarnas riksförbund ser positivt på den lärarbrist som spås vara här inom kort. Enligt marknadsekonomins regler kommer det att innebära: färre behöriga lärare= högre lärarlöner för att attrahera rätt kompetens.

Lärarna har i en kampanj efterlyst de tiotusen kronor som de ligger efter lönemässigt, i förhållande till andra grupper som har motsvarande utbildningstid. Detta med kommande lärarbrist kommer sannolikt att innebära att kommuner och friskolor kommer att få "bjuda över" varandra för att kunna attrahera rätt kompetens. Parallellt med detta ställs ju nu även hårdare formella krav på rätt kompetens, lärarlegitimation osv.

Goda tider spås alltså för en yrkeskår som alltför länge fått stå tillbaka och befunnit sig i kunskaps- och kompetensinflation. För visst har eleverna rätt till de bästa lärarna!

Inga kommentarer: