18 juli 2011

Barn och ungdomars erfarenheter av HVB & familjehem

Förra året fick Barnombudsmannen (BO) i uppdrag av regeringen att ta reda på hur barn och ungdomar som är placerade på HVB och familjehem egentligen har det. Delar av den undersökningen presenterades på ett seminarium i Almedalen tidigare denna månad.

BO har träffat ca 100 barn runt om i Sverige, spridda på olika orter och från både privata och offentliga hem. Intervjuer genomfördes med barnen och ungdomarna och dessa har sedan presenterats i en skrift som heter "Bakom fasaden" och som kan beställas från BO.  FN:s Barnkonvention ligger till grund för analysen som BO gjort.

Här får barn och ungdomar som i detta nu är placerade i samhällets vård möjlighet att tala om hur de vill förbättra omhändertagandet.

Det är en hel räcka av otillräckligheter som barnens erfarenheter pekar på och jag kan tycka att det är mycket otillfredsställande av de barn som samhället placerat inte kan garanteras en mer rättssäker tillvaro. Inte minst borde vi lära oss av två tidigare undersökningar som gjorts - Vanvårds- och Upprättelseutredningen...

Några av de saker som lyfts fram i undersökningen av barnen/ungdomarna är:
  • regler och straff på HVB
  • integritet och bemötande av barnet/den unge
  • vårdplaner - finns inte alltid
  • bemötandet av socialtjänstens personal lämnar mycket övrigt att önska
  • barnet/den unge får inte kunskap om sina rättigheter
  • hälsan glöms bort
  • skolgången är närmast obefintlig i vissa fall
De barn och ungdomar som deltagit i undersökningen tillhör i många fall de allra mest utsatta. För dem tar samhället på sig föräldraskapet. Då är det viktigt att kraven är skarpa på dem som tar hand om dessa barn!
Jag är glad att Folkpartiet liberalerna har lyft upp frågan på dagordningen på riksdagsnivå, själv har jag gjort det lokalt.

Inga kommentarer: