15 juli 2011

Fasansfullt!

Läser idagens nummer av Svenska Dagbladet om landet Kamerun som drabbas hårt som så många andra länder i Afrika av våldtäkter. En av fem kvinnor utsätts för våldtäktsförsök och offren blir allt yngre. Detta har inneburit att mammorna drar slutsatsen att bröst i ung ålder ökar risken för våldtäkt.

I Kamerun förordar flickornas mödrar således att brösten bränns, sk "bröststrykning" med heta stenar. Detta görs i flera omgångar, under några veckors tid. På så sätt hoppas man kunna stoppa brösten från att växa.. Förutom den fasansfulla smärta detta innebär vid ingreppet så får många av dessa flickor sedan i vuxen ålder svårt för att amma, brösten blir olika stora och "fula" som en av flickorna säger i artikeln.

”Vi gör det för att skydda våra flickor”, säger Azoche Veronica som har bränt sönder flera flickors bröst. Artikeln finns här.


Att kvinnor i Kamerun inte är medvetna om sina rättigheter bidrar naturligtvis till att detta kan få fortsätta. Likaså att det inte är straffbart, då det inte finns med i lagboken.
Rädda Barnen har dessvärre inte någon verksamhet i landet men fördömer naturligtvis företeelsen. Röda Korset säger sig känna till att det förekommer och säger att man arbetar långsiktigt med roten till problemet, nämligen bristen på respekt och mänskliga rättigheter, främst för kvinnor.

Inga kommentarer: