06 juli 2011

Seminarium på Barnrättstorget

Dagen har innehållit flera intressanta seminarier i Almedalen på Gotland. Sol och skaplig värme inledde dagen, även om dimman låg tät nere vid hamnen tidigt i morse. Ett av flera seminarier idag hölls av Barnombudsmannen och representanter för Skolinspektionen, Socialstyrelsen och BRIS. Temat var "Vem tar ansvar för de omhändertagna barnen". Socialstyrelsen har liksom Skolinspektionen fått tillsynsansvaret inom sina respektive områden och gör ett antal inspektioner årligen. Glädjande är att bägge myndigheterna även har sanktionsmöjligheter.

Socialstyrelsen hoppas på att kunna göra liknande "Öppna jämförelser" som görs inom ex. äldreomsorgen i landets kommuner. Ett par viktiga områden som är tänkta att utvecklas är ex:  att varje barn skall ha ett personligt ombud, att det ska tas fram bedömningsunderlag för godkännande av familjehem som ska vara klart inom ett år och till sommaren 2012 ska ett utbildningsmaterial för familjehem vara framtaget.
Jag gladdes över att höra överdirektören för Socialstyrelsen säga " som ansvarig för ett HVB hem måste man ställa sig frågan vem är vi till för? " Samma fråga brukar jag ju ställa - vem är vi till för? Många kloka och viktiga insatser är på gång.
Svaret på frågan " Vem tar ansvaret för de omhändertagna barnen?"  Givetvis är det kommunerna som har och ska ta det ansvaret!  

1 kommentar:

Anonym sa...

Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you're a great author.I will remember to bookmark your blog and definitely will come back later on. I want to encourage you continue your great writing, have a nice morning!