06 juli 2011

Starkt tal av vice statsministern idag!

Snart är ännu en dag i Almedalen slut, en dag som bjudit på kyligt och grått väder. Det värmde dock att lyssna på Sveriges vice statsminister och utbildningsminister, tillika Folkpartiet liberalernas partiledare.

Jan höll ett starkt ideologiskt och tydligt socialliberalt tal. I inledningen uppehöll han sig vid det som sker i arabvärlden just nu, och var tydlig med att inte heller dessa länder, hur gärna deras ledare än vill, kan undantas från demokratisk utveckling. Ledarna i Syrien och Libyen bör avgå, deras tid är ute, var det liberala budskapet.

Att utbildning måste löna sig och att straffskatten på utbildning, dvs värnskatten, denna tillfälliga skatt som vuxit sig fast, skall avskaffas. En modernisering av arbetsrätten är nödvändig då dagens arbetsmarknad har stora skillnader mot den som fanns då LAS en gång infördes.

Det var glädjande tycker jag som liberal feminist, att Jan tog upp jämställdheten ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Än idag är löneskillnaderna mellan typiskt manliga yrken och typiskt kvinnliga yrken stora - de värderas helt enkelt olika. Dessutom finns oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor i samma yrken. Här måste vi arbeta på ett strukturerat sätt för att förändra bilden av mannen som familjeförsörjare. Det synsättet är en av de viktigaste orsakerna till de oskäliga löneskillnaderna vi ser än idag. Studier måste löna sig för både män och kvinnor och även kvinnodominerade yrken har ett bärande samhällsvärde.

Självklart kommer vi inte undan skolpolitiken. Det var liberaler som en gång införde den obligatoriska grundskolan och tack vare att vi idag har en liberal utbildningsminister så kom flera efterlängtade nyheter på skolområdet den 1 juli 2011:
  • en ny skollag
  • ett nytt betygssystem
  • en ny läroplan
  • en ny lärlingsutbildning
  • en ny lärarutbildning
  • en ny gymnasieskola
Trots alla dessa reformer kommer det att ta tid innan vi ser resultatet av detta i skolan. Den skola vi har idag är resultatet av många års socialdemokratisk skolpolitik där katederundervisningen skulle avskaffas och begreppet lärare tas bort då det betraktades som omodernt. Jag hoppas att Jan kan övertyga allianskamraterna om att ett förstatligande av skolan är nödvändigt.
Avslutningsvis tog Jan upp det faktum att samhället har en skyldighet att säkerställa kvalitén i de fall där det är nödvändigt att omhänderta barn och ungdomar och placera dem på HVB-hem. Här finns mycket att göra, jag bloggade om seminariet som Barnombudsmannen höll i igår. Här behövs en stark röst för dem som är mest utsatta och skyddslösa.
Genomgående var det ett liberalt tal med tydliga socialliberala värderingar, med tydliga framtidsvisioner och uttalade förbättringsområden. Och - Jan nämnde inte ordet Folkpartiet en enda gång - vi är liberaler!

Inga kommentarer: