12 september 2010

Vi behöver fler lärlingsplatser i Nora!

Ungdomar som inte orkar med gymnasieskolans teoretiska krav och hoppar av i förtid har mycket svårt att få ett jobb. Fler måste få chansen att gå klart gymnasieskolan och lära sig ett yrke genom att gå som lärling på en arbetsplats. Fler lärlingar – det kommer att ge jobb åt fler unga.

I Nora och i Sverige har vi idag hög ungdomsarbetslöshet. Visserligen är de allra flesta unga arbetslösa under kortare perioder. Erfarenheter från 1990-talskrisen visar dock att även kortare arbetslöshetsperioder påverkar ungas möjligheter att få fäste på arbetsmarknaden negativt. I en period med hög arbetslöshet är det därför extra viktigt att se till att unga inte fastnar i passivitet.
Flera länder som har mycket lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige, som Tyskland och Danmark, har ett utbyggt lärlingssystem. En stor del av de praktiska yrkesutbildningarna sker där direkt på arbetsplatsen istället för på en gymnasieskola. Det gör att eleven får bättre kontakt med arbetslivet och får de kunskaper som behövs på en arbetsplats, samtidigt som lärlingen får betalt under studietiden istället för att genomgå praktiska gymnasie- eller högskoleutbildningar utan att få inkomst.
Regeringen har därför infört lärlingsutbildningar på försök. Om utvärderingen av försöken är positiv vill Folkpartiet bygga ut verksamheten. Lärlingsanställningar kan förmedlas av gymnasiet och utbildningen förläggas till en arbetsplats.
Eleven, skolan och arbetsgivaren etablerar ett utbildningskontrakt där det framgår villka mål och färdigheter eleven ska uppnå under sin lärlingsperiod. Utöver utbildningskontrakt är eleven även anställd direkt av arbetsgivaren och erhåller en lärlingslön som är något lägre än en full lön.

Inga kommentarer: