08 september 2010

Förskola & fritidshem

Skolan är så mycket mer än årskurs f-9, det handlar ju även om förskolan och fritidshemmen. Tre saker vill jag ta upp:

1) Folkpartiet i Nora håller med Lärarförbundet om att barngrupperna idag är för stora på fritids och menar att detta måste åtgärdas. Samtal med dem som arbetar på fritids för att hitta en nivå och en storlek på barngrupperna som är optimal ska vi inleda direkt om vi får förtroendet att leda Nora.

2) Något som måste åtgärdas omgående är att vi måste se till att vi i Nora kan erbjuda nattis och/eller barnomsorg på obekväm arbetstid! Alla arbetar inte mellan 8-17 och framförallt för ensamstående föräldrar blir det en ohållbar situation om man måste tacka nej till jobb för att barnomsorgen inte kan lösas. Att vara tvingad att förlita sig på släkt och vänner blir i längden omöjligt. Kommunen är till för kommuninvånarna och måste kunna ordna detta i egen regi eller på annat sätt. Barnsomsorgspengen öppnar ju upp för en del lösningar som föräldrar kan sköta själva till exempel. Att undersöka behovet av nattis och eller barnomsorg på obekväm arbetstid är en sak vi prioriterar om vi får förtroendet att leda Nora.

3) Det sista jag vill ta upp idag är alternativ för de riktigt små barnen i barnomsorgen. För de föräldrar som själva vill ta hand om sina små barn så kommer vi tillsammans med övriga Allianspartier att införa vårdnadsbidrag som ett alternativ. Att dagbarnvårdare och deltidsförskolor skall finnas som ett alternativ. Jag tror att vi behöver en mix av kommunala förskolor tillsammans med fristående förskolor med varierad pedagogisk inriktning som ger föräldrar möjlighet att välja det bästa för just sitt/sina barn.

Inga kommentarer: