23 september 2010

Sverigedemokraterna

I Nora ser det ut som om SD:s stol får fortsätta att stå tom då inget namn verkar ha skrivits på någon valsedel. Givetvis känns det bra att Sverigedemokraternas invandrarfientliga politik inte fått större gehör i detta val än i förra, vilket många fruktade.

Å andra sidan har SD fått många mandat i Sveriges finrum - riksdagen - och i andra kommuner. På olika sätt försöker man nu "spärra ut" SD genom att säga att utskottsplatserna skall förändras ex. och med rätta oroar man sig för hur partiets vågmästarroll i riksdagen skall hanteras. Att förändra arbetssätt för att utesluta ett parti som inte gillas av de övriga partierna tror jag inte är rätt väg att gå. De är lika folkvalda som alla övriga representanter som valts in i riksdag, landssting och kommuner och det skulle vara respektlöst mot de väljare som lagt sin röst på SD.

En som har lång erfarenhet av att regera en kommun med ett starkt SD är Torkild Strandberg, folkpartist i Landskrona. Torkild menar att man erkänt en del av de problem som SD:s väljare anser finns. När bristerna åtgärdas så krymper även partiets utrymme. I årets val har SD i Landskrona backat med tre mandat.
En annan sak som måste påpekas när Sverigedemokraternas politiker diskuteras är att samma krav kommer att ställas på dem som på andra politiker. Dvs att läsa handlingar för att vara väl insatt i de olika ärenden som kommer upp i styrelser och nämnder för att på så sätt diskutera och kunna ta ställning. Det kommer både deras väljare och de politiska kollegorna att kräva. Det är det som arbetet i demokratins tjänst handlar om. Det arbetet måste de nu som folkvalda visa sig mogna.

Inga kommentarer: