13 september 2010

Lärlingsplatser & ungdomsarbetslösheten

SCB:s siffror visar att ungdomsarbetslösheten i Örebro län pendlar mellan 25-30 procent vilket verkar vara en alarmerande hög siffra. Men i den siffran finns alla ungdomar med, även de mellan 15-19 år - alltså de som studerar på gymnasiet. Även studenterna på universitetet är med, så totalt är det en grupp på ca 50 procent som faktiskt pluggar. Om man även räknar bort gruppen som pendlar mellan studier och jobb så kvarstår 7,5 procent och det är en mer korrekt siffra på arbetslösheten. Alldeles för hög även den!
I den gruppen finns det många som gått arbetslösa under en mycket lång tid med risk för att de kommer att fastna där...varför är de då arbetslösa? En gemensam nämnare är ofta att de inte gått ut gymnasiet och för de allra flesta arbetsgivare är ett fullständigt gymnasiebetyg ett minimikrav.
Orsaken till att ungdomarna inte klarat gymnasiet är att det under de senaste 10-12 åren funnits stora brister i gymnasieutbildningen. När socialdemokraterna valde att lägga ner de mer praktiskt inriktade gymnasielinjerna och införde de teoretiska programmen så tappade många ungdomar som inte vill plugga sugen. Det har sagts förut - alla vill inte bli akademiker.
Vi måste skapa en skola som passar alla och det allra viktigaste är att ställa krav på en läsa, skriva, räkna garanti redan i årskurs 3! Det får inte vara så att lärarna i årskurs 7 upptäcker att Kalle inte kan läsa ordentligt eller att Lisa inte kan mulitplikationstabellen, det måste upptäckas tidigare för att Kalle och Lisa ska ha en chans att ta igen och komma ifatt. Det är oerhört centralt i sammanhanget!
Att få till stånd yrkesutbildningar med möjlighet till lärlingsplatser är en viktig del i att få fler ungdomar i arbete. Dessa lärlingsplatser är en viktig del i att öka inslussningen mellan arbetsliv och gymnasium. Andra viktiga delar är att lokalt skapa samarbete mellan företag och skola där företagarnas behov av kompetens tydliggörs och där kontakter skapas mellan ungdomar och företag. Det ska inte vara första gången ungdomarna träffar en arbetsgivare när de står där som "nybakade studenter" med studentmössan i hand. Här måste skolan ta sitt ansvar för att bjuda in. Alla dessa åtgärder är viktiga att komma till rätta med. Vi riskerar annars att den här gruppen ungdomar blir de stora förlorarna de kommande åren.

Inga kommentarer: