25 september 2010

Hur viktiga var sociala medier i valet?

Långt innan valet ställdes frågan om hur viktiga de sociala medierna skulle vara i årets val, nu efteråt finns det många som anser att inflytandet inte blev så stort som man trott.
Men visst har sociala medier haft ett stort inflytande - se bara det exempel där en tjej uppmanade människor via Facebook att komma till Sergels torg för att demonstrera mot Sverigedemokraterna - några timmar senare står 7000 personer där! Likaså när de rödgröna  kritiserade de nya sjukförsäkringsreglerna genom att lyfta upp enstaka ömmande fall - det spred sig blixtsnabbt på Facebook.Känsloladdade frågor är naturligtvis extremt lämpliga att twittra eller "facebooka" om.
Det viktigaste med att finnas på sociala medier för oss folkvalda är ju ändå att öppna ännu en kanal för dialog med medborgarna. Det är inte helt enkelt och och även om många läser blogginlägg är det få som kommenterar. Vi måste försöka åstadkomma en vardaglig dialog om de lokala problem som finns. Kanske är Facebook och Twitter enklare, snabb respons via likeknappen eller en kort kommentar i statusraden, på Facebook är man ändå, till bloggen måste man liksom ta sig... Här finns en stor utvecklingspotential och mycket att lära...

2 kommentarer:

Mattias Jansson sa...

Nätverk är alltid av betydelse när det gäller mellanmänsklig påverkan. När dialogen fungerar så går det ju åt båda hållen. Så en fråga tillbaka - hur har den politik du bedriver påverkats av sociala medier?

Gabrielle sa...

De kommentarer jag fått på bloggen har mestadels varit positiva och påhejande, de som inte varit positiva har varit från politiska motståndare :) Kanske har det inte varit så kontroversiella frågor eller oxå har jag en majoritet av läsare som tycker som jag/fp.