02 september 2010

Låt mig förklara utmaningsrätten!

Igår blev det inget inlägg på bloggen på grund av ett styrelseinternat med Intresseföreningen Bergslaget. Det hölls på Bredsjö herrgårdar där det trådlösa nätet inte fungerar i alla hus. Å andra sidan må det vara förlåtet då Bredsjö är en fantastisk plats med utmärkt service och superb mat - rekommenderas!

Nåväl, idag tänkte jag fortsätta på näringslivslinjen och skriva lite om utmaningsrätten. Redan i juni 2008 motionerade folkpartiet om denna "rättighet". I februari 2010 fick folkpartiet svar...och vilket svar!

Men låt mig börja med att förklara begreppet utmaningsrätt. När en kommun inför det, innebär det att företag ges rätt att utmana kommunen om det tror  att de kan driva en skola eller ett äldreboende till ett lägre pris med bibehållen kvalitetsnivå. Den ansvariga nämnden bestämmer då om de vill anta utmaningen eller inte. Utmaningen är alltså inte tvingande!
Om nämnden bestämmer sig för att anta utmaningen så träder lagen om offentlig upphandling in (LOU) vilket innebär att det blir ett upphandlingsförfarande där alla företag som finner det intressant kan lämna bud. Det är alltså inte på förhand bestämt vem som vinner upphandlingen och det behöver inte innebära att samma företag som utmanat vinner upphandlingen!

Att införa utmaningsrätt är ett sätt att visa att kommunen är öppen för att även andra än kommunen själv kan bedriva verksamhet med god kvalitet och till ett kostnadseffektivt pris. Tillsammans med lagen om valfrihetssystem (LOV), entreprenader och intraprenader/självstyrande enheter är det ett sätt att bjuda in företagen "till dans" om man så vill.
Det är inte så självklart att kommunen är bäst på att driva kommunal verksamhet, det finns det flera exempel på runt om i vårt avlånga land. Tydliga kvalitetskriterier och uppföljningar är självklara inslag i sammanhanget för att säkra kvalitén för medborgarna!
Vi har stora utmaningar framför oss på välfärdens område - att då inte ta tillvara på kompetensen även hos dem utanför offentlig sektor vore resursslöseri anser jag!

Läs mer i morgon om svaret på motionen...

Inga kommentarer: