15 september 2010

Låt Na bli en del av länets sammanhållande kraft

Som regionpolitiker deltar jag ofta i diskussioner som handlar om Örebro län, eller "the heart of Sweden" som varumärket numer är. Inom Regionförbundet arbetar vi mycket med länsövergripande planer och strategier för att få hela länet att dra åt samma håll. Den regionala utvecklingsstrategin är ett exempel. Vid våra diskussioner framskymtar ofta att vi saknar en självklar sammanhållande kraft i länet eftersom de geografiska delarna sinsemellan är så olika. Detta får en negativ påverkan på regionen som helhet. Det blir helt enkelt svårare att få alla att känna sig delaktiga i den så viktiga utvecklingen för länet som helhet.

Det Örebro län behöver är mer av sammanhållande krafter, inte mindre. Då kommer jag till något som jag redan 2007 tog upp i ett par debattartiklar.Vi som bor och verkar i vår norra länsdel har inte förmånen att synas varje dag i vår länstidning så som är fallet med länets sydligare kommuner. Norra och även västra länsdelarna kommer i skymundan eftersom de inte syns i Örebroversionen av tidningen mer än i undantagsfall, medan Örebroarna har tillgång till nyheter om Kumla, Hallsberg, Laxå och Askersund dagligen. Många Örebroare har endast en diffus bild av något som heter Bergslagen och som då och då syns i Na. 
Att alla, även mindre kommuner, får en chans att marknadsföra sig är av yttersta vikt för att de inte skall tappa ytterligare marknadsandelar och/eller befolkningsunderlag. Det är viktigt att inte vissa delar av vårt län enbart blir rekreationsområden för andra länsdelar.
Jag menar att detta sätt att lägga upp tidningen påverkar regionen på ett negativt sätt ur tillväxt- och befolkningshänseende och skulle önska att Na Allehanda/Na Bergslagsposten blir en länstidning med länstäckning som gynnar alla delar av länet. Tidningens närmast monopolliknande ställning i länet manar till stort ansvarstagande. Som länsbo kan det vara intressant att läsa om Askersund där jag tidigare bott även om jag idag bor i Ljusnarberg. Förslagsvis låter man de allra minsta men ändå viktiga lokala nyheterna få egna sidor i webtidningen där man kan läsa om sportresultat och annat med tydlig lokal anknytning.

På så sätt skulle Na kunna vara en del av den sammanhållande kraften som så väl behövs i länet.

Inga kommentarer: