15 september 2010

Hemtjänst utan biståndsprövning

Alliansen har släppt sitt tredje vallöfte som denna gång handlar om våra äldre. Vi har tidigare gett löfte om en kommunal musikskola för barnen och ett bättre näringslivsklimat, jobb och nya företag för dem som är vuxna. Denna gång vill vi rikta oss till den äldre, våra pensionärer, på så sätt inkluderar våra tre vallöften något för alla åldersgrupper. Vi vill att alla över 75 år får rätt till 8 timmars hemtjänst utan biståndsbedömning.

I praktiken innebär det att du själv får välja vad hemtjänsten skall göra - vill du att de ska läsa tidningen eller en bok, vill du att de ska baka bullar och en sockerkaka, eller vill du att de ska städa? Det viktiga är att det är ditt val!

Det kommer inledningsvis att handla om servicetjänster men i förlängningen även omsorgstjänster. Meningen är att vi ska öppna för hemtjänstföretag att kunna erbjuda dessa tjänster parallellt med hemtjänsten. Men vi börjar med att låta dig bestämma över dessa 8 timmar och vad du vill att hemtjänstens personal skall hjälpa dig med.
Alliansen har tidigare talat om att det behövs en attitydförändring för att få ett bättre näringslivsklimat. Även detta löfte handlar till stor del om en attitydförändring. Människor är individier hela livet och om någon vill ha en matlåda från en lokal restaurang istället för från kommunens centralkök måste det kunna ordnas. Även som anställd i hemtjänsten måste man ställa sig frågan - vem är jag till för? 
Alliansens menar att hela livet skall levas, även den sista sträckan!

Inga kommentarer: