31 augusti 2010

Dagens företagardebatt

Idag har alla partier i Nora utom vänstern deltagit i en debatt som Företagarna och Svenskt Näringsliv bjudit in till på Nora stadshotell. En intressant debatt med ett fyrtiotal besökare som fick chansen att ställa frågor. I många fall är både opposition och majoritet väldigt överens över partigränserna om vad som är viktiga åtgärder för att skapa ett gott näringslivsklimat - ändå återfinns Nora på plats 275 på näringslivsrankingen...

Alliansen i Nora går till val på att vi ska skapa 100 nya företag, 100 nya jobb och att vi ska klättra 100 platser på näringslivsrankingen under kommande mandatperiod. Det viktigaste redskapet för att åstadkomma detta är en attitydförändring som skall prägla både politik och administration. Det är inte i offentlig sektor de nya jobben skapas utan genom små och medelstora företag. Därför måste vi skapa en grogrund för de företag som redan finns här att växa och vi måste skapa ett företagsvänligt klimat som lockar nya företagare och företag till Nora.
Till att börja med kommer vi att stärka företagsutvecklarens roll. Lagen om upphandling som styr mycket måste vi tillsammans med företagarna bli duktigare på så att vi kan upphandla i mindre poster, sätta upp fler kriterier än bara lägsta pris och förenkla för företagen så att vi kan erbjuda hjälp när det är dax för upphandling. Reglerna hinner ändras mellan upphandlingarna och för en småföretagare är det inte alltid lätt att hinna med att hålla sig uppdaterad.
Alliansen vill införa utmaningsrätten, vi vill införa lagen om valfrihet och vi vill vara öppna för entreprenader och intraprenader, det som även kallas för självstyrande enheter. Goda idéeer och initiativ från personalen skall självklart uppmuntras! Ett större inflytande och en större delaktighet kan uppmuntra till ännu bättre prestationer ute i verksamheterna!

Tillsammans med en attitydförändring kommer detta att göra Nora kommun till en företagsvänlig kommun!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for intressant blogg