09 augusti 2010

Folkpartipolitik

Jan Björklunds sommartal igår har fått en hel del kritik för förslaget om att tvinga föräldrar till klassrummet. Precis som med förslaget om att förbjuda burka och niqab i undervisningssituationer så väljer man att ha ett problemorienterat förhållningssätt - vem ska betala, alla föräldrar är inte lämpliga i skolan, vem ska gå in för läraren som även är förälder osv. Självklart kommer detta regelverk, om det ens går vidare, inte att användas varje dag, varje vecka, troligtvis inte ens varje månad och det kommer inte att lösa alla problem i skolan. Men modellen som sådan med föräldrar i skolan finns och används redan idag med viss framgång av en del lärare.
Kan vi inte bara enas om att barnen ytterst är föräldrarnas ansvar och att vi som föräldrar inte kan abdikera från det ansvaret? Jag ser det som att det mer handlar om attityder som finns och som vi behöver förändra.

Mer intressant är det förslag som folkpartiet lägger om att avsätta en halv miljard för att stärka elevhälsan i våra skolor. Skolhälsovården har under socialdemokratiskt styre sakta monterats ner och behöver verkligen en satsning. Inte minst för våra barn och ungdomars skull, alldeles för många av dem mår psykiskt dåligt och vi måste våga se det. De mår dåligt av orsaker som ligger utanför skolans kontroll men som påverkar det dagliga skolarbetet. Ofta handlar det om flickor som skär sig eller har ätstörningar eller pojkar som är utåtagerande och stökiga. Att satsa på att stärka elevhälsan med 1000 nya skolsköterskor, kuratorer och skolpsykologer tycker jag är en långt viktigare satsning än att tvinga föräldrar till klassrummen i undantagsfall!!

Inga kommentarer: