23 augusti 2010

Mer om näringslivsklimatet i Nora

Det går att skriva mycket om det näringslivsklimat som råder i Nora och som har gett oss plats 275 på Svenskt Näringslivs ranking. Folkpartiet, både ensamt och tillsammans med allianskollegorna har under åren lagt flera motioner om vad som skulle kunna göras för att förändra klimatet.
Att införa utmaningsrätten, att säga ja till lagen om valfrihet, att aktivt erbjuda möjligheten för personalen att avknoppa verksamhet och bedriva den i så kallande intraprenader och att införa en företagslots/coach för att aktivt arbeta för företagen är några exempel. Att hälsa nya företag välkomna till Nora vid etableringen var en interpellation från folkpartiet för flera år sedan. Allt som jag beskriver finns arkiverat och kan beställas fram av kommunsekreteraren om man som väljare är intresserad.

När vi debatterade utmaningsrätten så visade majoriteten sin syn på företagandet på ett tydligt sätt -svaret var fullt av floskler och andades en syn på företagare som någon med hög hatt som röker fet cigarr och skär guld med täljkniv.
Alla vi som någon gång har provat på att driva eget företag vet att det är en nidbild. Vi vet att det fordras hårt arbete och eget insatt kapital för att företaget på sikt ska kunna bli lönsamt. För många är det också så att de första åren inte ger en speciellt hög lön, ofta en lön som inte alls kan mäta sig med vad motsvarade tjänst skulle ge vid en anställning. Ändå drivs dessa entreprenörer av en vision och en vilja att fortsätta.

Rädslan för att låta företag utmana kommunens verksamheter är ogrundade, menar jag. Det är ett sätt att visa att man vill driva bästa möjliga verksamhet till lägsta möjliga kostnad. Om ett företag utmanar en kommunal verksamhet, bestämmer ansvarig nämnd om utmaningen skall antas. Om svaret är positivt så följer en upphandlingsprocess vilket gör att det inte alls är säkert att det är samma företag som utmanade som vinner upphandlingen.Men - det är en signal till företagen att komma med en utmaning om de tror att de kan driva kommunens verksamhet på ett mer ekonomiskt sätt men med bibehållen kvalitet.
Hör av dig till mig om du vill diskutera näringslivsklimat!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad trevligt med lite kontraproduktiva förslag från alliansen - knappast oväntat dock.