21 augusti 2010

Nora ska ha ett näringslivsklimat i världsklass!

För att klara av att ha samma status på välfärden för kommande generation pensionärer har någon framsynt person räknat ut att det behövs 150 000 nya företag som vardera anställer minst 8 personer i Sveriges avlånga land...Alternativet är att höja skatten med minst 2 kronor om vi utgår från ett Noraperspektiv...
Det ställer saker och ting på sin spets - hur skapar vi i Nora ett näringslivsklimat och ett entreprenöriellt tänkande? Nora har en historia under socialdemokratiskt styre att inte bry sig om olika typer av ranking och att behandla företagare på ett nonchalant sätt. Socialdemokraterna hävdar varje gång vi halkat ner på rankingen från Svenskt Näringsliv att "de bara vill att vi sänker skatterna och säljer ut offentlig sektor" vilket inte är sant - jag vet, för jag har svarat på enkäten vid ett flertal tillfällen! Det är långt mer än två frågor som skall besvaras.

Riksdagens uppdrag är att sänka skatter och minska regelverken. På kommunal nivå måste vi ha engagerade politiker och tjänstemän som ser möjligheter och med engagemang får entreprenörer att växa.

För att kunna ha resurser att fördela måste vi skapa nya resurser och det kan vi bara göra genom tillväxt av nya företag. Vi vet att jobben skapas i små och medelstora företag, alltså måste vi skapa en bra grogrund för de befintliga företagen som finns i Nora så att de vågar växa och utvecklas, men även ha ett klimat som lockar till sig företag som vill nyetablera sig i Nora. 

Jag ser fyra områden där politiken måste förbättras:
Vi lokala politiker måste ha mycket tätare och närmare kontakt med det lokala näringslivet. 
Vi måste fundera på hur vi kan locka entreprenörer att etablera sig i Nora. 
Vi måste fortsätta med de starta-eget kurser som finns och sist men inte minst måste  politiken våga öppna upp välfärdssektorn och uppmuntra entreprenörskap inom den.

Allra viktigast är att vi får en tydlig näringslivsstrategi på plats med mål och strategier att jobba utifrån!

Inga kommentarer: