01 augusti 2010

Så här vill Folkpartiet utveckla samarbetet med de idéburna organisationerna i Nora


Samarbetet med de idéburna organisationerna eller som man oftast säger idag, det civila samhället i Nora bör utvecklas så att vi på sikt har en strategi som ger en dynamisk samverkan mellan kommunen, den frivilliga och den privata sektorn. Detta åstadkommer vi genom att stärka föreningslivet och det sociala företagandet samt genom att utveckla brukarmedverkan och medborgardialoger och på så sätt fördjupa demokratin.

Det handlar om människor som är vardagens hjältar och hjältinnor, människor som varje dag gör stora insatser för att hjälpa och stödja sina medmänniskor.Dessa människor väljer att lägga sin fritid på att stödja våldsutsatta, hjälpa äldre med praktiska dagliga ärenden, stötta barn med läxläsning eller vara kontaktpersoner för nyanlända invandrare.


Den ideella sektorn är av stor samhällsekonomisk betydelse. 200 000 ideella föreningar med 32 miljoner medlemmar lägger ner ett arbete som motsvarar 300 000 årsarbeten och producerar tjänster motsvarande ett värde på 150 miljarder kronor om vi ser till Sverige som helhet. Demokrati förutsätter ett levande civilt samhälle och en mångfald av olika organisationer.

Om vi kan få fler att delta i gemensamma handlingar kan dessa handlingar bli en del av det civila samhället och vi kan på så sätt få människor att hitta en grund för ett vidare demokratiskt engagemang. Folkpartiet liberalerna i Nora vill utveckla den lokala dialogen med de idéburna organisationerna (frivilligorganisationerna) för att ta tillvara människors vilja att bidra till samhället.

Vill du läsa mer om detta eller andra politiska sakområden? Gå in på
http://www.folkpartiet.se/ och klicka dig vidare till folkpartiet i Nora. Vill du kommentera eller ställa frågor? Du kan göra det antingen direkt här på bloggen eller skicka ett mail till gabrielle.peteri@liberal.se

Inga kommentarer: