17 augusti 2010

Spetsutbildningar

Folkpartiet i Nora går till val på att även de elever som lätt når målen ska få ytterligare stimulans för att utvecklas vidare. Nu kommer utbildningsminister Björklund med förslaget att införa spetsutbildningar på högstadiet likväl som på gymnasiet.
Idag finns redan spetsutbildningar inom idrott, musik, dans och teater och det är accepterar av alla. Varför är det då så svårt att tycka att det är positivt med spetsutbildningar inom naturvetenskapliga eller humanistiska ämnen? Visst måste även de ungdomar som behöver ytterligare utmaningar inom de teoretiska ämnena få chansen? Slippa sitta av tiden i klassrummet för att de redan uppnått målen?

Jag tror att det är viktigt att vi i framtidens skola ger stöd och hjälp till de elever som behöver detta men även att vi tillåter elever som har lätt för sig i skolan att få nya utmaningar så att de kan nå sin fulla potential. Jag har sagt det förut och säger det igen - avskaffa Jante, i Sverige och i Nora!

Det enda problem jag kan se är hur fördelningen ska ske av de platser man tänkt sig för detta och hur vi ska lösa det med elevernas boendeort kontra spetsutbildningens lokalisering?

Inga kommentarer: