24 augusti 2010

Storsatsning på företagande och entreprenörskap

Idag väljer jag att låta dig ta del av Jan Björklunds nyhetsbrev med de senaste satsningarna som alliansen bestämt sig för på företagssidan och miljösidan.

Inga politiska beslut i världen kan i sig skapa jobb. Till sist hänger det på initiativkraftiga människor av kött och blod som satsar och omsätter idéer till handling. Det hänger på företagarna.
Det finns ett uttalande från en svensk småföretagare som har etsat sig fast hos mig. När han fick frågan vad som var värst med hans situation svarade han "attityden till företagare i Sverige. Om det går dåligt möts man av skadeglädje. Om det går bra möts man av avundsjuka."
Det är resultatet av politisk jantelag. Inom vänstern betraktas företagare med djup misstänksamhet. De blundar för sambandet mellan företagande och välfärd och tror att människor arbetar lika hårt oavsett hur höga skatterna är. På vänsterpartiets kongress tidigare i år blev det stående ovationer efter ett uttalande om att det måste bli svårare att bli rik i Sverige. Det ger lite perspektiv.

Folkpartiet och Alliansregeringen står för något annat. Vi tror att människors vilja att förbättra sin situation är något som leder hela samhället framåt. Hårt arbete måste löna sig. Att ta ansvar måste löna sig, och egna initiativ och uppfinningsrikedom måste uppmuntras.
En rad viktiga reformer har genomförts under mandatperioden, som stärkt Sveriges förutsättningar som företagarnation. Vi har nu enats om huvudinriktningen för de reformer och förstärkningar vi vill se inom företagande, entreprenörskap och innovation under nästa mandatperiod.
Bland förslagen finns sänkt tjänstemoms i restaurangbranschen, till samma nivå som för livsmedel. Fortsatt satsning på kvinnors företagande, regelförenklingar, innovationsinsatser och stöd till företagare. Inom energi och klimat föreslår vi satsningar på miljöteknik och energiforskning.
Totalt innebär våra skarpa förslag satsningar om 2,45 miljarder kronor 2011-2014. Reformambitionen om att sänka tjänstemomsen är en satsning som motsvarar 5,6 miljarder kronor.
Läs mer om vårt företagspaket här:
http://www.alliansen.se/2010/08/alliansen-presenterar-jobb-och-foretagspaket-pa-245-miljarder/

Ny elbilspremie
Vi har också kommit överens om en ny elbilspremie. Från och med 2012 ska den som köper en miljöbil få en premie på 40 000 kronor. Dessutom blir den nuvarande skattebefrielsen i fem år kvar.
Det är en hög premie för de allra bästa miljöbilarna, i dag de elbilar som har de absolut lägsta utsläppen. Jag är mycket nöjd med överenskommelsen, vars utformning ligger i linje med det förslag som Folkpartiet presenterade i samband med vårt riksmöte i Västerås tidigare i år.

Liberala hälsningar,


Jan Björklund















1 kommentar:

Jonas sa...

Det är ju självklart att momsen på restaurang ska sänkas till 12%! Redan idag knackas ju ändå en enormt stor del av de som äter på restauranger in i kassorna som take-away för att det ska bli några färre momskronor, så lika bra att allt är på 12%!