08 augusti 2010

Jan Björklunds tal i Marstrand

Har lyssnat på Jan Björklunds sommartal i Marstrand på en dålig inspelning på Bambuser, imorgon finns en länk på Folkpartiets hemsida så då gör jag ett nytt försök.

Ska dock försöka sammanfatta något och kommentera delar av talet.
Vi börjar med ekonomin där Sverige tack vara Alliansens politik har Europas starkaste ekonomi och där andra länder sneglar avundsjukt på Sverige idag när de får skära i välfärden trots skattehöjningar. 110 000 fler människor är i arbete i Sverige i juni 2010 jämfört med juni 2006!
RUT & ROT tjänsterna som de rödgröna vill avskaffa summeras här: 250 000 har köpt RUT tjänster ch 600 000 har köpt ROT tjänster! För framförallt de RUT tjänster som idag är vita jobb så har de gett lön, pensionspoäng och sjukförsäkring åt dem som till viss del tidigare jobbade svart! Varför är det så svårt för de rödgröna att låta kvinnor starta företag och få tillgång till fler arbetsgivare än offentlig sektor undrar jag!

För de rödgröna partierna verkar det ofta som om det är OK att vara fattig om bara ingen annan är rikare - någon sorts Jantelag antar jag. För folkpartiet är det viktigare att motarbeta fattigdom än rikedom - det måste löna sig att arbeta, att löna sig att studera, att löna sig att starta företag! Låt människor få lyckas & avskaffa Jante NU!!

Som socialliberal tror jag på den enskilda människans förmåga och precis som Jan B säger i sitt tal så är det att förminska människor om vi inte ställer krav och har höga förväntningar oavsett om det handlar om de invandrare som kommer hit, eleverna i våra skolor eller de motkrav som vi bör ställa på den som är arbetsför. Elever har ett ansvar för att ta sina studier på allvar och föräldrarna har ytterst ansvaret för sina barn och deras uppväxt.Sitt föräldraansvar kan man aldrig abdikera ifrån...
Läs mer här om ansvar http://dagensps.se/opinionen/artiklar/2010/08/08/53133789/index.xml

Kvalitén på skolan är det enskilt viktigaste för att Sverige ska fortsätta att vara framgångrikt. De förändringar som Alliansregeringen nu genomfört och vill fortsätta genomföra är oerhört viktiga för detta. Tydliga kunskapskrav, betyg från årskurs 6 för att vi ska hinna åtgärda och inte som nu få veta först i årskurs 8 att du ligger långt ifrån målen. Att ställa krav och att öka förväntningarna är extra viktigt för de barn som inte har några förväntningar på sig från sina föräldrar. Här är det även viktigt att dessa barn och deras föräldrar får ett bra stöd från samhället. Folkpartiets uppfattning är att Sverige under nästa mandatperiod skall genomföra ett lyft för den svenska elevhälsan. Vi är beredda att under den kommande mandatperioden avsätta en halv miljard kronor i nya statliga pengar till skolorna. Den summan skulle räcka till ungefär 1000 nya skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer. Det behövs då alltför många unga idag mår psykiskt dåligt...

I sitt tal sade Jan Björklund även att det är föräldrarna och inte skolan som är ansvariga för att fostra sina barn. Därför vill han att en skola eller kommunen ska kunna begära att föräldrarna ska vara närvarande i skolan. Det kan handla om några dagar om året och där kommunen ersätter föräldrarna ekonomiskt för inkomstbortfallet i nivå med föräldrapenningen. Naturligtvis måste man ta hänsyn till föräldrarnas arbetssituation.

Skolk finns inte om bara skolan är tillräckligt intressant och rolig säger de som inte anser att skolk skall finnas i terminsbetygen. Men undervisningen kan inte bara vara luststyrd, vissa saker måste man lära sig även om de inte är så roliga. Givetvis skall skolan vara intressant och rolig där det är möjligt, men skolan skall syssla med undervisning, inte underhållning!

Inga kommentarer: