02 augusti 2010

Skolan är ju obligatorisk, eller hur?


Här tänkte jag låta dig ta del av Jan Björklunds senaste nyhetsbrev:


Krafttag mot skolk i skolan
Ingenstans i arbetslivet är det OK att anställda kommer och går som de själva vill. Det ska det inte vara i skolan heller. Skolket i dag är alldeles för stort och det bidrar till att sänka både skolresultat och studiemoral.

Jag har i dag redovisat regeringens förslag att skolk ska skrivas in i elevernas terminsbetyg. Detta skickar en tydlig signal till eleverna att undervisningen är viktig.

Vänsterpartiet och miljöpartiet har redan sagt absolut nej till förslaget. Socialdemokraterna säger att de tänker rösta ja. Men det bygger på att förslaget läggs fram och det förutsätter en alliansregering. En rödgrön regering kommer inte att kunna lägga fram förslaget på grund av inre oenighet.

Flera rapporter visar att många elever skolkar. Det gäller både på gymnasiet och i grundskolan, även om det är vanligare på högstadiet än på låg- och mellanstadiet.

Alla håller nog med om att grundskoleeleverna inte ska skolka. Grundskolan är ju trots allt en obligatorisk skolform med skolplikt. Men jag menar att det även ska vara närvaroplikt på gymnasiet. Gymnasieskolan är en frivillig skolform, men när en elev har accepterat en plats på ett program är det rimligt att han eller hon också är närvarande på lektionerna.

Till slut handlar detta om att kunna upptäcka elever som ligger i riskzonen för skolmisslyckande, missbruk och kriminalitet. Ju tidigare vi kan sätta in stöd, desto bättre.

Med liberala hälsningar
Jan Björklund

Inga kommentarer: