05 augusti 2010

Burka, niqab och mjölkningsrobotar...

Gårdagen var händelserik...först Jan Björklunds nyhetsbrev om förslaget att förbjuda burka och niqab i våra skolor, sen studieresa med LRF i Örebro län där vi besökte två intressanta gårdar.
När det gäller folkpartiets förslag om förbud för klädsel som täcker hela ansiktet (gäller alltså bara burka & niqab) är jag böjd att hålla med. Självklart kommer det att vara svårt att undervisa både små och större barn om man som lärare inte visar ansiktet. I en undervisningssituation är det viktigt att kunna läsa ansiktsuttrycken på både lärare och elev. Sen kanske detta inte är något stort problem i dagens skolor men vi har ett fall som nu behandlas i domstol vilket gör det viktigt att lyfta frågan. Att vi sen får skäll för att röstfiska får vi ta med jämnmod, som liberal anser jag inte att det är märkligt att ställa samma krav på våra invandrare som vi ställer på alla andra - samma rättigheter, skyldigheter, möjligheter och begränsningar, samma människovärde. Vi har till exempel sedan länge ett kepsförbud i skolan som motiveras av att det inte går att se ögonen.
Däremot ska vi inte ge oss på att besluta om hur människor väljer att gå klädda på sin fritid, som man försöker göra i flera länder i Europa för närvarande.

Gårdagens studieresa med LRF var mycket lyckad och vi gjorde två intressanta studiebesök - ett hos Anna Käll som är mjölkproducent med nybyggd ladugård där arbetet underlättas av en mjölkningsrobot och ett hos Urban Larsson som är spannmåls - och äggproducent. Att vara lantbrukare idag kräver kostsamma investeringar och mycket mod att våga steget. Men visst är det som Anna säger - alla måste ju äta och det gör att jag vågar satsa! Vi fick se mjölkningsroboten i arbete och det var väldigt intressant. Givetvis sparar en sådan investering både ryggar och knän och gör livet som mjölkproducent enklare och flexiblare. Mycket intressanta diskussioner om jordbruksstöd, närproducerat och ekologiskt. Vad är vi beredda att betala för vår mat och vilka krav ställer vi?
Här tror jag att matproducenterna har en viktig pedagogisk uppgift att fylla.

Inga kommentarer: