12 juli 2011

Mer jämställdhet i skolan

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (Fp) skriver idag i sitt nyhetsbrev att sex & samlevnadsundervisningen i våra skolor måste breddas till att vara mer än bara en del i biologiundervisningen.
Att jämställdhetsperspektivet måste genomsyra de flesta ämnen för att säkerställa att skolan tar sin del av ansvaret för att motverka sexuellt våld och sexuella trakasserier är självklart. Alltifrån svenska, samhällskunskap och historia bör finnas med för att vi ska kunna bredda de ungas framtid när det gäller synen på jämställdhet och val av utbildning och yrke. Jämställdhet är så mycket mer än sex & samlevnad.
För ca tio år sedan var vår egen högstadieskola full av könsord och trakasserier, främst av killarna mot tjejerna, men även av elever mot lärare. Att köra upp en innebandyklubba mellan benen på tjejerna ansågs av de flesta killar helt OK. Lärarna valde då, enligt min erfarenhet, att inte se och framförallt att inte ta tag i problemen. Ett sådant klimat kan aldrig vara OK!

Allting börjar i klassrummet och att lärarna på ett naturligt sätt ska ta på sig rollen att förebygga, upptäcka och hantera det hedersförtryck som förekommer både mot tjejer och killar är viktigt. Ungdomarna tillbringar en stor del av sin dag i skolan.
De rättigheter som barn och ungdomar har i Sverige får vi aldrig kompromissa bort eller göra undantag ifrån. I och med att den nya skollagen trätt i kraft så är även möjligheterna till undantag av religiösa eller kulturella skäl borttagna. Barn- och tvångsäktenskap är förbjudna i Sverige, det får vi aldrig glömma! Fortbildning inom detta område för lärare och skolledare är välkommet.

Inga kommentarer: